Bezoek aan Prinses Mirah van Bali en haar bedrijf Princess Mirah Batiks op Bali

De onderstaande fotos zijn gemaakt tijdens onze vakantie naar Bali, juli 2006. Van Mirah, prinses van de koninklijke familie van Bali, kregen wij een uitnodiging op een vakbeurs in Keulen begin dit jaar om dan aan te komen en het bedrijf te komen bezoeken. Iets wat wij natuurlijk niet konden afslaan!

Alle batikstoffen van Princess Mirah worden met de hand gemaakt op het eiland Bali, er zijn 7 fabriekjes waar deze stoffen gemaakt worden. Er kan alleen worden gewerkt als het weer zonnig is, gelukkig is dat wel vaak op het eiland Bali! Tijdens ons verblijf was er ook regelmatig bewolking, volgens Mirah was het dus een meevaller dat het de dag van ons bezoek zonnig was, zodoende konden we ook echt zien HOE de batiks gemaakt worden door haar medewerkers.
Het zonlicht is nodig omdat alle stoffen in het zonlicht moeten drogen na elk verfbad of andere bewerking. De zon helpt mee om de kleuren zo mooi te krijgen!

Hier hangen de stoffen die al voorbewerkt zijn te drogen aan lange waslijnen. Deze stoffen moeten nog met de hand bedrukt worden met speciale stempels.
Aan de andere kant in de fabriek hangen ook diverse stoffen te drogen en te wachten op verdere bewerking. Vooraan is men bezig met de ondergrond klaar te maken voor het verven. De stoffen worden op een soort bedden gelegd, deze kunnen dan zo in de zon worden geplaatst als men er klaar mee is. Hier is men bezig met een soort vouwwerk te maken van de stoffen, zodat men na verven een heel speciaal effect krijgt (de zon komt niet overal in de stof en zodoende krijg je dan ook kleurverschillen).
Hier wordt de oranje kleur aangebracht op de witte stof. Dit is een van de stoffen die op een latere foto in de zon liggen te drogen!
Hier is men druk bezig met het verven van de witte ondergrondstof. Dit worden stoffen met een paars/oranje ondergrond, deze krijgen dan na drogen, wassen, wassen, wassen en drogen een nieuwe kleur erop in de vorm van stempelen. Dit worden stoffen uit de nieuwe najaars collectie die wij op Bali hebben besteld, er komen hele mooie bladeren of bloemen op uiteindelijk!
Op deze foto is nog iets beter te zien dat de ondergrond van deze stof 3 kleuren bevat. 2 Kleuren paars en een oranje. Deze worden op een speciale manier erop aangebracht met een soort sponsjes. Het vak wordt doorgegeven aan de volgende generatie, ook de tieners werken al mee bij diverse werkzaamheden in de fabriek om zo het vakwerk te leren. Iedere fabriek maakt zijn eigen prints en heeft zijn eigen specialiteiten.
Na het vouwwerk en het verven wordt er een laagje soda op gegooid, dit om weer een speciaal effect te krijgen. Er wordt dan vocht uit de stof getrokken door de soda en dit geeft weer kleurverschil bij het drogen.
 
Op de achtergrond met geel t-shirt staan Maria, de assistente van Mirah, die de produktie in de verschillende fabrieken constant in de gaten houdt.
Hier liggen diverse stoffen te drogen in de zon, het lijkt een klein beetje op een Nederlands bollenveld uit de lucht gezien. Dit zijn dus ondergronden die later nog moeten worden gestempeld.
Of ze worden gebruikt als bijstof in de juiste kleur.
De bedden met stof van dichtbij.
Hier kan je ook goed zien dat het niet gaat om platte stof, maar dat het helemaal in elkaar in gevouwen op een speciale manier.
Zo zien deze stoffen er dan uit na wassen, wassen, wassen en drogen! Klaar voor verdere verwerking.
Het ECHTE vakwerk, dit is een heel secuur werkje, het stempelen gaat zo precies dat het eigenlijk lijkt alsof het er met een machine op is geprint, maar zoals je kunt zien: het is echt HANDWERK! En dit is niet alleen voor de foto, zo worden dus alle batikstoffen van Princess Mirah gemaakt, helemaal met de hand!
De andere specialist van de fabriek aan het werk! Dit wordt een hele mooie rode batikstof met een bladeren print. Deze stoffen komen dit najaar uit, op dit moment is het zelfs zo dat de agenten in de USA die de stoffen moeten gaan verkopen deze stoffen nog niet eens hebben gezien. De stalen werden op het moment van ons bezoek klaargemaakt voor verzending! Het is dus echt uniek dat wij dit mochten meemaken, we hebben alle nieuwe stalen en stoffen goed kunnen bekijken die in de komende najaars collectie zitten. En er ook veel van besteld, totaal komen er 71 rollen binnen het komende najaar.
Een stempel zoals die wordt gebruikt op de andere 2 fotos. Er wordt uitgegaan van een tekening van ongeveer 20x20 cm, na diverse aanpassingen wordt daar dan een koperen stempel van gemaakt. Hier wordt de verf met was mee op de stoffen gestempeld. Wij hebben van Mirah als aandenken een stempel gekregen die in de fabriek is gebruikt voor een oudere collectie, deze is in de winkel te bekijken. Daaraan is goed te zien dat het maken van zon stempel ook een echt vakwerk is, de stempel moet nl. heel erg precies zijn en een hele duidelijke print opleveren uiteindelijk!
Een hele verzameling stempels die in deze fabriek gebruikt worden voor het maken van de stoffen van Princess Mirah. Helaas is deze foto niet zo heel scherp, maar het geeft een indruk dat er echt heel veel verschillende stempels zijn die worden gebruikt.
Stoffen die liggen te weken in een waterbad. Er moet heel wat geweekt en gewassen worden voordat alle losse verf en de was die gebruikt wordt eruit is.
Wassen, wassen en wassen! Voordat de stof aan de lijn mag drogen moet er heel veel gewassen worden, alle was en losse verf moet er wel uit. Er zijn dan ook een aantal baden waarin wordt gewassen.
Een aantal waslijnen van wat dichterbij. Hierop is ook te zien dat er veel variatie in de stof zit wat kleur, van een afstand lijkt de rode vrij effen te zijn, maar deze is in het echt ook zo gevlekt als de oranje stof vooraan.
Ondergetekende in gesprek met de prinses zelf. Op de tafel er naast liggen diverse stalen en tekeningen voor de najaars- en de voorjaarscollectie.
In de voorjaarscollectie komt zelfs een serie met tulpen! In prachtig oranje en rood daar moeten we helaas nog heel lang op wachten! Deze zijn pas leverbaar in de zomer van 2007.
Hier wordt de witte stof door een soort mangel gehaald waaronder een bak zit met paarse verf. Links wordt de geverfde stof op een rol gedraaid. Dit wordt uiteindelijk een zgn. effen stof, dus er wordt gewerkt met 1 kleur, maar door de bewerking (het vouwwerk en de soda) krijg je hierin een soort vlekken en kleur verschillen. Na het wassen en drogen wordt de stof dan weer gestempeld.

Dit was het een verslag van ons bezoek aan een van de fabrieken van Princess Mirah Batiks op het eiland Bali. Nadat we met eigen ogen hebben gezien hoe deze prachtige stoffen worden gemaakt, hebben we er nog meer respect voor!

Het unieke van deze manier van produceren (totaal produceren ze op deze manier een miljoen yards per jaar!) is dat er op vraag kan worden gewerkt. Ook is het mogelijk om een bepaalde print (stempel) te laten maken op een andere ondergrond kleur, op deze manier krijg je als winkel dus een hele UNIEKE stof die alleen voor jou is gemaakt.

Wij hebben een aantal stoffen zelf samengesteld, dus zelf de kleuren en de print uitgezocht. Wij zijn dus heel erg benieuwd hoe de stof er strakjes uit gaat zien!

De stoffen uit de najaarscollectie 2006 worden in onze winkel in september/oktober verwacht. Thema van de collectie is bloemen en bladeren. De kleuren zijn prachtig warm. O.a. paars, oranje, groen, okergeel, bruin.

Nadat wij op vrijdag een bezoek hebben gebracht aan deze fabriek kregen wij de uitnodiging om de volgende dag op het paleis te komen. De koninklijke gebouwen staan op een berghelling verdeeld, hier is ook het deel van het bedrijf te vinden waar de stoffen verdeelt worden voordat ze naar de fabriekjes gaan, waar de controle wordt gedaan (elke stof wordt helemaal gecontroleerd met de hand op gaatjes, oneffenheden, vlekken die er niet in horen!) en de stof opgerold en van een etiket voorzien. Daar wordt ook alles klaargemaakt om te verzenden naar de USA, waar het deel van het bedrijf zit wat verantwoordelijk is voor de verdeling en de verkoop. Hierna komen nog een aantal fotos die op de koninklijke berghelling zijn gemaakt.

Het huis van de opa van Mirah, de vroegere koning dus. Helaas leeft hij niet meer, maar zijn huis blijft bewaard zoals het was toen hij er nog woonde. Het is ook de plaats waar alle neven en nichten nog 1x per maand samenkomen om allerlei zaken door te praten. Aan de muur hangen allerlei fotos uit de nederlandse tijd. De overgrootvader van Mirah was toen koning en hij heeft samengewerkt met de Nederlanders.
Een paar van de fotos, heel erg mooi om te zien hoe deze familie geschiedenis (maar ook die van Bali) blijft leven. De overgrootvader van Mirah werd als beloning voor de samenwerking met de Nederlanders zelfs benoemt als stadhouder! Prachtige fotos met hele mooie kostuums uit de Nederlandse tijd. Ook veel familie fotos, haar opa had 18 kinderen (maar dan wel van 10 vrouwen!).
Een van de gebouwen op het koninklijke terrein, hier kan je zien hoe mooi de gebouwen zijn. Er is echt met heel veel detail gewerkt, het is echt heel uniek om het allemaal van dichtbij te mogen zien. Het koninklijke terrein is nl. niet voor bezoekers geopend.
Ondergetekende tussen de koninklijke gebouwen in, ik sta hier te genieten van het uitzicht die je hebt als je op zon helling staat! Ik draag hier trouwens een batik blouse die gemaakt is van Javaanse batik :).
Een doorgang naar een achterliggend gedeelte op het terrein. Ook hier weer heel veel detail en heel veel prachtige bloemen en planten. Mirah is een liefhebster van tuinieren, zij heeft dus ook een heel aantal tuinmannen in dienst die het terrein onderhouden, maar is zelf ook niet vies van lekker in de tuin werken! Zij zorgt ervoor dat het terrein en de gebouwen zoveel mogelijk in oude staat blijven als aandenken aan vroeger, maar ook als respect voor haar voorouders die er leefden. Een groot gedeelte van de koninklijke familie leeft op dit terrein, ze hebben allemaal een eigen woning, maar leven dus wel dicht bij elkaar in de buurt en een meevaller is dat ze dus ook dichtbij hun werk wonen. De broer van Mirah is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Balinese kant van het bedrijf, Mirah is juist voor de creatieve kant. Zij bepaalt wat er wordt gemaakt en ontwerpt veel van de stoffen zelf! Haar broer zorgt meer voor de administratieve kant.
Een van de vijver op het terrein.
Enorm veel koi karpers!
Het huis van Mirah van beneden gezien. Ook hier weer heel veel bloemen en planten die we in Nederland alleen als kleine kamerplanten kennen.
De poort die leidt naar Mirahs huis. Wat een prachtige afwerking is dit he?? Mirah houdt van details (dat ook heel goed terug is te vinden in haar stoffen) en de afwerking is echt zo mooi dat je er heel lang naar kunt kijken. Alles van materiaal wat nog eeuwen mee kan gaan!
Het terras bij de keuken. Hier kan je dus ook goed zien dat de familie woont op een berghelling! Beneden in het dal liggen de woningen van de vroegere bedienden van de koninklijke familie die meegekomen zijn met de overgrootvader van Mirah. Nog steeds helpen deze families de koninklijke familie mee als er grote feestelijkheden zijn.
Het dorp van de vroegere bedienden van de overgrootvader van Mirah. Veel zijn moslim, dat is ook te zien aan de moskee die in het dorpje staat.
Nog een uitzicht over het dal.
Op de fotos niet te zien, maar als je op het terras van Mirah zit dan kijk je in de verte op de Indische Oceaan, je kant zelfs het eiland Lombok zien. Maar aan de andere kant van het huis kijk je naar een vulkaan, deze is voor het laatst in 1963 uitgebarsten.
Als laatste op de foto waar het eigenlijk mee begint het afmeten van de effen witte katoen die dan naar de diverse fabrieken wordt gebracht. Ook dit is allemaal handwerk, er wordt rekening gehouden met de krimp die je krijgt door de verwerking van de stoffen.

Index | Quiltshop On-Line | Facebook | Nieuws